Meny

Nå er krabbene på sitt beste

Høsten er høysesong for krabbefiske. Krabbene" kryper" godt og de er fulle av mat og rogn etter skallskiftet.

Litt fakta om krabbe

Latinsk navn: Cancer pagurus
Andre norske navn: Krabbe, rødkrabbe, paltosk, høvring, skryda
Størrelse: Ca. 26 cm skallbredde (hann), ca. 22 cm (hunn) 
Levealder: Trolig 20 år
Gytetidspunkt/-område: Gyter i hele området om høsten
Føde: Spiser det meste av bunndyr

Hunnkrabbene kjennetegnes ved den brede hale klaffen. På undersiden finnes 4 par haleføtter, tett besatt med hår. Her festes de befruktede eggene ved gyting. Under haleklaffen er det to kjønns åpninger hvor de primitive egglederne munner ut.

Hannkrabbene Hannen kjennetegnes ved en smal haleklaff. På undersiden er det kun ett par haleføtter og disse er omdannet til parringsorgan. Kjønnsmodne hanner har også større klør enn hunnkrabbene, og rygg skjoldet blir mer konkavt buet for hvert skallskifte.

Tilberedningstips:

KOKING AV KRABBE: Koking av krabbe er svært enkelt. Kok opp vann tilsatt salt, 35 g pr liter. Slipp en krabbe oppi det kokende vannet av gangen og la vannet koke opp før en nye krabbe slippes oppi. La koke i 15-20 minutter avhengig av størrelse. Ta så krabben opp av vannet og legg den på ryggen for å avkjøling minst et kvarter. Slik beholdes saftigheten i kjøttet. Skal du spise krabben senere, bør den settes kjølig når den er vel avkjølt.

RENSING AV KRABBE: Rensing av krabbe er heller ikke vanskelig. Brekk av klørne. Løft ut "huset" av krabbeskallet. Ta vare på innholdet i krabbeskallet. Til tross for fargen er smaken himmelsk og dette kjøttet blandes med det lysere og mer smaksnøytrale kjøttet. Fjern paven (magesekken) ved å trykke ned "klaffen" midt under øynene. Fjern gjellene på hver side av huset. Del deretter huset i to etter "midtstripen" som kommer til syne når du fjerner de to løse "klaffene" og da er alt klart for å "grave" ut maten. Klørne er mye enklere og raskere å rense. Bruk gjerne en nøtteknekker.

Lerøy Sjømatgruppen er en av landets ledende leverandører av sjømat og delikatesser til storkjøkkenmarkedet
Lerøy Sjømatgruppen
Postboks 7600 Bergen
5020 Bergen post@leroysjomatgruppen,no

Utviklet av Imaker as