Meny

Mattrender som vil prege 2017

I fjor nådde poke, en streetfood-inspirert fiskerett fra Hawaii, anrettet i bolle det kalde nord. Trenden fortsetter i 2017. Før dette var det ramen i alle smaker og fasonger. Hva som blir årets gigatrend er litt tidlig å spå for oss nordmenn, men at vi blir litt særere og prøver oss på råvarer som vi tidligere fnyste av, er nok sikkert.

Andre retter som også er satt på verdensmenyen er acevichado roll eller California roll – som du får i de fleste sushimenyer. Rull fylt med reker «tempura» og avokado, innpakket i ris og tunfisk og toppet med cevichesaus som er en blanding av majones og leche de tigre (tigermelk).

Det er mye som tyder på at vi kommer til å se mer av tang og tare og flere fiskearter som hittil har blitt regnet som bifangst. Ny kreative smaker og konsistenser kommer sikkert på menyen. Slik som pasta laget av quinoa, linser, kokerter, grønnsaker og alger. Og sist men ikke minst; Japan, Japan og atter Japan.

Fra det rendyrkede og estetiske minimalistiske til Nikkei. Stilen som oppstod i møte mellom øst og vest. Da japanerne og peruanere blandet sine mattradisjoner oppstod det en nærmest perfekt fusion. Fersk fisk, skjell og skalldyr ceviche. Bruk av lime, leche de tigre, mais, aji paprika, yucca og poteter.

Elegante retter fra Japan laget med friske og krydrete innslag fra Peru. Alt dette kan vi la oss inspirere av og lage med norske, ferske råvarer. Japanerne lærte peruanere å sette pris på sjømaten. De løftet råvarene deres og tilførte egne smaker av blant annet chili. De revolusjonerte cevichen og den ble til en nasjonalrett.

Det spås at fremtidens gastronomi blir laget i Peru. Denne matstilen er antageligvis kommet for å bli og vil øke i takt med at vi ønsker mer ut av råvarene og utvide våre smaksløker. Dette kan vi få til med norske, fersk råvarer. Vi har mye godt i vente!

Lerøy Sjømatgruppen er en av landets ledende leverandører av sjømat og delikatesser til storkjøkkenmarkedet
Lerøy Sjømatgruppen
Postboks 7600 Bergen
5020 Bergen post@leroysjomatgruppen,no

Utviklet av Imaker as