Meny

Sans for skrei

Lofotens casanova

Den lever i det kalde Barentshavet, og blir kalt både Valentinsfisk og Lofotens casanova. Når skreien vender hjem, blir det uansett fest.


Tekst: Nina Blågestad, Cox
Foto: XXLofoten og Thon Lofoten

– Vi har ventet lenge på det første skreimåltidet. Førstemann som får tak i ferskfisk inviterer venner på middag, forteller kjøkkensjef Stian Haugnes ved Thon Hotel Lofoten.

Født i Henningsvær kan 42-åringen kalles en ekte lofottorsk, og han har et nært forhold til skrei, både som kokk og fiskersønn. Som liten gutt ventet han på kaien da faren og bestefaren kom inn etter en lang dag på havet. Fra seksårsalderen hadde han jobb med å skjære torsketunger. Da skreifiske tok til på nyåret, våknet det lille fiskeværet Henningsvær til liv.
– Det ble liv og røre, lys i husene og folk overalt. I flere måneder hadde vi gått og ventet på at det skulle skje, forteller Haugnes.

Lofotens casanova

Født i Henningsvær kan 42-åringen kalles en ekte lofottorsk, og han har et nært forhold til skrei, både som kokk og fiskersønn. Som liten gutt ventet han på kaien da faren og bestefaren kom inn etter en lang dag på havet. Fra seksårsalderen hadde han jobb med å skjære torsketunger. Da skreifiske tok til på nyåret, våknet det lille fiskeværet Henningsvær til liv.
– Det ble liv og røre, lys i husene og folk overalt. I flere måneder hadde vi gått og ventet på at det skulle skje, forteller Haugnes.

Trendy vitaminbombe

Skreimølje blir stadig mer populært, og kjøkkensjefen rapporterer om økt salg år for år. Retten er ikke bare trendy, men også en real vitaminbombe som dekker 12 dagsbehov for vitamin D i én porsjon! Selv smaker Haugnes på alle porsjoner av lever som går ut av hans kjøkken, for å sjekke kvaliteten.
– Som liten spiste jeg gjerne leverfett med skje rett fra gryta, så jeg får nok i meg det jeg trenger, ler han.
I dag kokes mølja hver for seg, og blandes på tallerkenen i den rette balansen av salt og syre. Men kokken i Lofoten bruker også skrei på flere vis, for eksempel innbakt i serrano eller med et lokk av lokale urter. Også tungen og kjaken havner på bordet.
– Det er umulig å bli lei av skrei. Da må man heller finne en annen måte å tilberede den på, konkluderer kokken fra Henningsvær.

Visste du at:

- Ordet skrei sannsynligvis kommer fra det norrøne ordet skrida som betyr å vandre.

- Kongetorsk er en vanlig torsk med et misdannet hode som man tidligere trodde gav hell og lykke.

- Den som fikk en kongetorsk var garantert stor fangst på havet.

Foto: Thon Lofoten

Foto: XXLofoten

Lerøy Sjømatgruppen er en av landets ledende leverandører av sjømat og delikatesser til storkjøkkenmarkedet
Lerøy Sjømatgruppen
Postboks 7600 Bergen
5020 Bergen post@leroysjomatgruppen,no

Utviklet av Imaker as