Meny

Blåskjell

Smaken av dampede blåskjell er grunn god nok til å nyte denne delikatessen fra havet. Hvis du trenger enda en: Et halvt kilo gir deg en tredel av dagsbehovet ditt for jern.

Blåskjell er en muslingart i blåskjellfamilien. Skallene på utsiden er blå til brunsorte, mens de innvendig er lyseblå og hvite. Blåskjellet kan bli opptil 8–9 cm langt. Blåskjellet består av to skjell som ved hjelp av to lukkemuskler åpnes og lukkes. Kun strandkrabben og sjøstjerner har krefter nok til å tvinge skallene fra hverandre og ete blåmuslingen.

Vi finner blåskjell fra Middelhavet i sør, til Barentshavet i nord. Skjellene er svært utbredt langs norskekysten, spesielt i fjorder på Vestlandet og til en viss grad på Sørlandet.

De lever i klynger og fester seg til steiner, fjell og annet underlag ved hjelp av en byssustråd. Det kan være opptil 12 000 individer på en m².

Fritidshøsting er vanlig, og noe høsting gjøres også med grabb fra båt på gode blåskjellbanker. Det er sesong hele året, men de beste blåskjellene høstes om høsten og vinteren. Blåskjell dyrkes også på såkalte bøyestrekk, vannrette systemer av tauverk som holdes oppe av bøyer, og fra disse linene henger tau eller bånd der blåskjellene kan feste seg.

Lerøy Sjømatgruppen er en av landets ledende leverandører av sjømat og delikatesser til storkjøkkenmarkedet
Lerøy Sjømatgruppen
Postboks 7600 Bergen
5020 Bergen post@leroysjomatgruppen,no

Utviklet av Imaker as